VUOSI TÄYNNÄ JA MATKA KOHTI SEURAAVAA ON ALKANUT

Jostain syystä kaikilta ETF-yhtiöiltä ei ole vielä toimitettu vuosiraporttia, joten en voi tehdä vielä vuosiyhteenvetoa. Mutta se on tulossa viimeistään uskoisin että puolen kuuhun mennessä viimeisetkin ovat saaneet prosenttinsa laskettua. Näitähän ei muuhun tarvi, kuin siihen kun haluan seurata vuosittaisia prosenttimuutoksia jokaisesta kohteesta. Tutkia kenellä on paras koko historian ajalta paras kehitys sekä mikä oli paras viimeisen viiden vuoden aikajaksolla. Yksittäiset vuodet eivät ole niinkään tärkeitä.


Taulukko ETF-omistuksistani näyttää tältä (klikkaamalla isommaksi).Hyvin ollaan tavoitteessa sekä tuottojen että sijoitetun määrän osalta. Tästä on hyvä jatkaa kohti maalia.

Edelleenkään en meinaa käyttää näihin juuri aikaa. Alan ehkä ostamaan yhtä ETF:fää kerran kuukaudessa tai kerran kahdessa kuukaudessa vähän isommalla summalla. Tuosta vaan vaikka järjestyksessä listaa alaspäin. Pääasia että tähän ei käytetä aikaa muutamaa minuttia kauempaa.

Sanon vieläkin että tämä on helpoin tapa sijoittaa osakkeisiin.


Nyt vihdoin kaikki ETF-rahastot ovat päivittäneet vuosilukunsa. Tässä alla taulukko miten on mennyt viimeisen 9 vuoden aikana näillä valituilla rahastoilla. Toistaiseksi vaikuttaa siltä että jos pystyisi luottamaan siihen että suuri EUNL maailma ETF olisi pystyssä seuraavat 40 vuotta, niin kaikki rahat olisi näköjään kannattanut laittaa siihen. Se on kehittynyt hyvin. Se olisi kaikista helpointa sijoittamista. Joka kuukausi minun tapauksessani sama summa sinne ensimmäisen 20 vuotta ja sitten katsotaan mitä sen jälkeen tehdään. Annetaanko niiden olla siellä vai pitääkö alkaa nostamaan rahoja pois elämiseen. Turhaa on ollut tähän mennessä kikkailu moneen eri kohteeseen tuoton osalta, häviölle on jäänyt ja hieman hankalampaa on ollut asettaa automaattiostoja, sekä ostaa kohteita ja myös valita ne. Onneksi tähän kaikkeen on mennyt vain muutamia tunteja näiden vuosien aikana, eli paljon ei ole mennyt aikaa hukkaan.

Paras ETF 9 vuoden ajalta löytyy kuitenkin puhtaan energian puolelta, vaikka kolme viimeistä vuotta ovat olleet aika huonoja. USA S&P500 on tietysti ollut hyvä isojen yritysten vetämänä. Tanska on ollut yllättävän hyvä, keskimäärin lähes 13% tuotto viimeisen 9 vuoden aikana. Ilmeisesti sielläkin yhden suuren yhtiön vetämänä. 

Huonoin etf-rahasto löytyy kiinteistöpuolelta. Toiseksi huonoin kehittyvistä maista.  Kolmanneksi huonoin on Aasian ETF.

(klikkaa kuva isommaksi)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

8 VUOTTA TAKANA

MAHTAVAN HELPPOA!