AIKAINEN ELÄKE MUUTAMALLA MINUUTILLA

Nyt tuli aika laittaa koko homma ja paletti uusiksi. Edelleen ajatuksena on että ei ole takeita siitä että mikään ETF olisi pystyssä seuraavat 30 vuotta, joten siksi hajautan isosti. En halua käyttää sijoittamiseen paljon aikaa, vaan todistan että passiivisella sijoittamisella pärjää yhtä hyvin. Lisäksi siinä säästää viikottain, jopa päivittäin, useita tunteja omaa kallisarvoista aikaa.

Aivan turha ostaa itselleen eläke 5, 10 tai 25 vuotta aikaisemmaksi jos sitä edellyttää se että on 25 vuotta käyttänyt päivittäin useita tunteja johonkin muuhun kuin nuoren ihmisen vapaa-aikaan. Olipa se joku muu sitten työtä tai sijoittamista. Itse en laittaisi etusijalle sitä että kuluttaa viikon vapaa-aikaa parikymppisenä siihen että tutkii hyviä sijoituskohteita jotta voi jäädä kuukautta aikaisemmin eläkkeelle.

Mutta sitten suunnitelmaan. Mahdollisimman laaja hajautus jolla katetaan koko maailma ja joka vie sijoitusaikaa mukaanlukien sijoitusmäärien tarkastelu ja lisäsijoitukset sekä sijoitusblogin kirjoittamisen ALLE TUNNIN KUUKAUDESSA.

Tässä kuussa tulee aikaan poikkeus. Kävin nopeasti läpi netistä mitä ETFiä on tarjolla ja surukseni huomasin että mihinkään yhdysvaltojen ETF:iin ei voi sijoittaa. En ole tämmöisestä ollut tietoinen vaikka ilmeisesti asia on jo kaksi vuotta vanha. Olen tehnyt omat sijoitukseni sinne tätä kieltoa ennen enkä ole huomioinut että niihin ei voi enää lisää sijoittaa. Tutkin pikaisesti että siellä olevat ETF:t hakkaavat kevyesti kaikki samoille alueille sijoittavat eurooppalaiset ETF:t. Nyt joudutaan toistaiseksi tyytymään tänne rekisteröityihin indeksiosuustodistuksiin.

Periaatteessa voisin ostaa vain maailman ETF:fiä koska niissä on hyvä hajautus, mutta mahdollista on että ne lopetetaan jossain vaiheessa. Niitä on myös paljon erilaisia, joten en tiedä osaanko valita parhaita. Päätin laittaa salkun painosta 30% niihin. Niillä on hyvä vakuusarvo ja alhaiset kulut.
Minulle valikoitui kohteiksi XDEM, EUNL, XDEQ ja ZPRS. Näillä katan kokomaailman sijoitukseni.

Toiseksi USA on yleensä tuottanut tähän asti hyvin. Tuottaako se myös seuraavat 50 vuotta muuta maailma paremmin jää nähtäväksi. Sinne sijoitan 20% salkustani. Kohteisiin SXR8 ja SXRG.

Pohjoismaat ovat myös tuottaneet historian valossa hyvin, joten Euroopan paino tulee olemaan niiden ylipainotuksen takia korkea 20%. Tänne valikoitui pikaisella nettiselauksella kaikki neljä superrahastoa, XACT SMÅ, EUNK ja DX2J.

Maapallon kehitys nojaa yleensä kehittyviin maihin, siksi niitä pitää olla salkussa 15%. Valitsen sinne IS3N, WTED ja SXR1. En tiedä miksi nämä, jotain piti valita niin näillä sitten mennään.

Terveyspuoli on maailmassa ollut aina tärkeässä roolissa ja tuntuu että se vain vahvistuu. Siksi laitan 10% salkustani sinne. Kohteita ovat SC0T, XDWH, IXJ, QDVG, XLV, XBI ja PSCH. Tarkemmat osuudet näkyy taulukoista.

Viimeiseksi osui silmiin että REIT ja kiinteistöt ovat kautta maailman historian olleet hyvin tuottavia, joten sinne 5%. Mietin että olisin jopa nostanut tätä osuutta, mutta en oikein löytänyt hyviä kohteita, koska USA:han ei voi enää sijoittaa. Siksi salkkuuni tulee vain kaksi IQQ6 ja ZPRP.

Salkun ETF:fien vuosittainen hallinnointikuluprosentti on 0,24763. Ehkä se on vähän, ehkä korkea. Aika näyttää. Jotenkin tuntuu että kun robotit asian hoitavat niin 0,1% olisi sopivampi. Jokatapauksessa tämä on paljon vähemmän kuin varainhoitajat tai rahastot velottavat.

YHTEENSÄ KOHTEITA ON 25. YHTEENSÄ SIJOITUSKUUKAUSIA ON 250. YHTEENSÄ SIJOITAN SALKKUUN 2000e/KK ELI 500 000e. YHTEENSÄ SALKUSSA PITÄISI SIJOITUSAJAN LOPUSSA OLLA 1 000 000.

Tavoite on edelleen sama. Tarkoitus on saada kiinniotettua tavoite-sijoitettu summa mahdollisimman pian. Jos ei muuten niin vaikka lainarahalla. Lisäilen ETF:iin rahaa aina kun ne ovat laskeneet tai viimeistään vuoden lopussa. Yritän pitää osuuksien jaottelut tuon mukaisena mikä on suunnitelmani.


Kuukausia on kulunut syyskuun jälkeen aloituksesta 57. Sijoitettuna pitäisi olla 114 000e. Toteutunut on kuitenkin vain 62823e (jäljessä 51177e)

Salkun koko tasaisella 6,1% kasvulla (joka tuplaa tasaisesti sijoitetun rahamäärän 250 kuukauden aikana) tulisi tällä hetkellä olla 131 848e se on kuitenkin vain 75139e (jäljessä 56709e)


SALKKU (30.9.2019, lisäksi tavoitteet eri vuosien lopussa)



SALKUN PROSENTTIOSUUDET (jotta näen ylipainot ja alipainot)



SALKUN KOHTEIDEN VUOSITUOTOT (mielenkiinnosta)



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

8 VUOTTA TAKANA

MIKÄÄN EI SUUNNITELMAA MUUTA

VUOSI TÄYNNÄ JA MATKA KOHTI SEURAAVAA ON ALKANUT