MAAILMAN ISOT SIJOITUSKOHTEET

Kaikkein helpoimmalla luultavasti pääsee sijoittamalla näihin koko maailmaa kohteena pitäviin kohteisiin. Itse olen valkoinut sieltä yleisen globaalin (EUNL), nyt pinnalla olevan laatuyhtiöihin sijoittavan XDEQ), momenttum kohteita suosivan (XDEM) ja pienyhtiöihin sijoittavan (ZPRS). Luultavasti valitsin nämä aikoinaan sekä kulujen, sijoitushelppouden ja tuottohistoriavertailun perusteella. Vaihtoehtoja maailmaalle sijoittamisessa on paljon, mutta minä totesin nämä aikoinaan kannattavimmiksi.

Varsinainen helppous piilee näillä siinä että jos maailmalla tapahtuu jotain painotusta taloudessa pitkällä ajanjaksolla vaikka maanosien välillä, niin nämä tekevät automaattisesti liikut sinne suuntaan. Jos aasia ottaa 10% suuremman siivun, niin rahastot nostavat sen panostusta automaattisesti. Itse ei tarvitse tehdä mitään, eikä miettiä vaikkapa että vähennänkö jotain maanosaa tai lisäänkö toista ja milloin olisi tuottomielessä, verot huomioiden parasta tehdä nämä liikut.

Jos olisin vielä teini ja ajattelisin sijoittaa eläkepäivieni turvaksi, enkä haluaisi käyttää sijoittamiseen kallista aikaani, niin luultavasti sijoittaisin vain tämmöiseen koko maailmaan sijoittavaan etf-kohteeseen. Mielellään vielä sellaiseen, jonne pystyy sijoittamaan automaattisesti tililtä kuukausittain seuraavan 50 vuoden ajan. Eli tarpeeksi iso, pienikuluinen ja automatisoitu kuukausisijoittaminen.

Muutama kohde on myös myyntien tullessa ajankohtaiseksi hyvä. Mikäli sinulla on 50 eri kohdetta, niin on hankalaa miettiä, mistä milloinkin myydä osuuksia oman elämän kulujen kattamiseksi. Jos taas myy kuukausittain useasta paikasta osuuksia pois, voi joutua maksamaan turhia myyntikuluja moneen eri paikkaan.

Mielenkiinnosta valitsemieni kohteiden viimeisen 5 vuoden keskimääräiset vuosituotot:

EUNL: 10,66%

XDEQ: 10,95%

XDEM: 12,67%

ZPRS: 7,76%

Merkitsevämpää on kuitenkin tarkastella näitä sitten kun vähintään 20 vuotta on kulunut, jotta näkee onko joku oikeasti pitkässä juoksussa parempi kohde kuin joku toinen. Trendi vaikka isoilla ja pienellä yhtiöiden tuotolla voi kestää jopa 15 vuotta, joten 5 vuoden tarkasteluajanjakso on verrattain lyhyt. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

8 VUOTTA TAKANA

MIKÄÄN EI SUUNNITELMAA MUUTA

VUOSI TÄYNNÄ JA MATKA KOHTI SEURAAVAA ON ALKANUT